DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

 

MIKULÁŠSKÉ ZÁVODY v Rumburku

 

Vánoční závod pro děti a rodiče v atletickém víceboji

Sobota 07. 12. 2013

 

 

Atletický oddíl TJ Rumburk – Sporťáčci ve spolupráci s mateřskými centry Větrník a Koťátko uspořádal v sobotu 07. 12. 2013 Mikulášský atletický závod pro děti a jejich rodiče. V hale rumburského Sportlife centra se sešlo bez mála 50 závodníků, řada fanoušků a dalších milovníků sportu.

V 10:00 hodin, po řádné prezentaci, pan starosta Trégr slavnostně zahájil závod v sedmi atletických disciplínách. Děti bojovaly ve dvou dívčích a dvou chlapeckých kategoriích, svou vlastní kategorii pak měly i jejich maminky a tatínkové – pochopitelně odděleně. Kromě diváků a rozhodčích celý závod průběžně sledoval také Mikuláš v doprovodu Anděla. Oba bedlivě pozorovali, kdo doběhne přes překážky či slalomem do cíle nejrychleji, kdo dohodí oštěpem nejdále a kdo skočí do dálky nejvíce metrů. Nakonec došli k rozhodnutí, že si svou odměnu zaslouží úplně všichni, kteří našli odvahu a přišli si zazávodit.  Každý účastník si tak kromě báječného sportovně-vánočního zážitku odnesl domů i sladkou odměnu v podobě čokoládové medaile a mikulášského balíčku.

 

Po úspěšném Jarním atletění, které se konalo v červnu 2013 na rumburském stadionu,  proběhlo v Rumburku další krásné sportovní dopoledne pro rodiny s dětmi. Obrovský dík za to patří  především hlavní organizátorce závodu a trenérce malých Sporťáčků, paní Erice Drahotové, ale velikou pochvalu si zaslouží celý organizační tým. Obě rumburská mateřská centra, Větrník i Koťátko, jsou pak hrdá na to, že se mohou na pořádání takové akce spolupodílet a obohatit své programy i tímto směrem. Také proto všichni věří, že se z Mikulášské atletiky brzy stane oblíbená tradice.

 

 

HALLOWEEN PARTY 2013

 

Oslava nejstrašidelnějšího dne v roce ve Větrníku

Pátek 1. 11. 2013

 


I letošní Halloween party stála opět za to!

 

Vydlabané dýně, pavouci, netopýři, originální helloweenská tabule z kuchyně šikovných maminek, děti nalíčené a převlečené za hrůzostrašná strašidla a jiné příšery... přesně tak vypadalo první listopadové odpoledne v mateřském centru Větrník. Sešlo se zde bez mála 80 lidiček. Některé děti s rodiči se nejprve pustily do výroby tradičních halloweenských symbolů, například dušiček či dýní. Někteří se zase nechali zlákat nachystanými dobrůtkami a s chutí si zamlsali. Nikdo si ale nenechal ujít oblíbené soutěže a strašidelnou promenádu s veselou u diskotékou. Když se všichni dosyta vydováděli, vyrazili jsme společně na tajemný průvod po svíčkách, který vyvrcholil vypuštěním dvaceti halloweenských lampionů štěstí. Tentokrát na louce u bazénu. Kdo nebyl u toho, těžko si představí tu úžasnou atmosféru... Možná ale napoví obrázky z naší fotogalerie...

Škoda jen, že nedošlo na avizovanou soutěž o nejkrásnější dýni. Sešly se nám jenom tři exempláře, tak jsme je nakonec využili při strašidelné stezce. Dýně s čarodějnicí si však určitě zaslouží pochvalu. Bude jich příště více? 

Rádi bychom vyjádřili své díky všem, kdo pomohli s organizací a klidným průběhem oslavy. Speciální dík pak patří Domu kultury Rumburk, který zajistil ozvučení celé akce. Větrníkový Helloween 2013 stál prostě opět za to. Rozzářené oči a tváře našich nejmenších nám to jednoznačně potvrdily.

 

A vzpomínáte jak to bylo vloni? wink

 

 

Háčkovaný Větrník

odpolecní ruční dílna pro šikovné maminky

 

Škola HÁČKOVÁNÍ s Denisou


Ve středu 23. 10. 2013 odpoledne proběhla v MC Větrník pilotní lekce háčkování s Denisou Dvořákovou, která naše centrum inspirovala na Loretánských slavnostech 2013. A protože o tuto křehkou ruční práci projevuje zájem řada maminek z našeho centra již delší dobu, Jaruška Michelová ihned zareagovala na dovednost paní Dvořákové a rozhodla se jí oslovit. Denisa je úžasně pohotová a vstřícná a díky tomu se nám podařilo domluvit novou spolupráci. Společně vás tedy nyní můžeme zasvětit do základů háčkování.

Realizaci dílničky si vzala na starost právě Jaruška, která se stará o její příjemné zázemí. Denisa zase zajišťuje potřebný materiál a osobně provádí maminky základy háčkování. Hned v první lekci se pustily do výroby dětských čepiček! Každá maminka si mohla koupit přízi podle vlastní představy a s vypůjčeným nebo vlastním háčkem se rovnou dát do díla. Všechny se do tohoto úkolu vrhly s nadšením a dařilo se i úplným začátečnicím!

Na háčkované čepičky jsme navázaly i během dalšího setkání, které se uskutečnilo ve středu 6. 11. 2013 odpoledne. Většina ale projevila zájem o jiné prvky - háčkované andělíčky, kteří jsou v předvánoční době velmi aktuální. Během dalších setkání nás jistě neminou i další kousky. Třeba vánoční hvězdičky... Více inspirace naleznete třeba ZDE.

Vše záleží především na vás a na vašem zájmu. Upozorňujeme ovšem, že kapacita dílničky je omezená a doporučujeme proto zajistit si včasnou rezervaci. Buď přímo ve Větrníku nebo na telefonním čísle: 775 314 345

 

Děkujeme za pochopení a těšíme se na tvořivé setkání s vámi!

 


 

DEN MATEŘSKÝCH CENTER

Drakiáda 2013

Čtvrtek 10. 10. 2013

 

 

MC Větrník v Rumburku se uspořádáním tradiční Drakiády u Pomníku připojilo k oslavě Mezinárodního dne mateřských center.

Oslava tohoto dne vznikla na 10. výročí založení mezinárodní sítě mateřských center MINE v roce 2000 a jejím smyslem je vzájemné poznávání mateřských center v jiných zemích a také společné public relations. Letošní 4. ročník mezinárodního dne mateřských center (International Mothercenter Day) je zaměřen na Argentinu. Síť MC vyhlásila k této příležitosti pozdimní kampaň, Větrníku se však do této kampaně nepodařilo z časových důvodů zapojit tak rozsáhle, jako do jarní kampaně Křídla a Kořeny naší rodiny.

Podzim je totiž pro každou neziskovou organizaci velmi náročným obdobím, neboť jsou v této době pravidelně vyhlašována dotační řízení na podporu činnosti NNO. Letošní září bylo i pro Větrník o to náročnější, že uzávěrky krajského řízení i řízení MPSV padly shodně na jeden termín. Naše sdružení žádá o podporu svých projektů u těchto institucí pravidelně každým rokem a na úspěšnosti žádostí závisí jeho existence. Letošní rok je v historii Větrníku zatím nejúspěšnějším, a protože chceme tento trend udržet, věnovali jsme v září většinu energie právě přípravě projektu na rok 2014. Nese název „Lepšími rodiči s Větrníkem“ a jeho podporu oficiálně přislíbilo jak Město Rumburk, tak Krajský úřad Ústeckého kraje.

Snad je tento argument dostačujícím odůvodněním a omluvou. A Větrníku přilepší i fakt, že jsme si tento čtvrtek u Pomníku Rumburské vzpoury společně užili další báječné odpoledne. Přes nepříznivou předpověď počasí vál ideální vítr, draci lítali jako o závod a všichni odcházeli domů nadšení a příjemně vyvětraní. Nevadilo ani to, že na kopci na druhé straně města probíhala drakiáda DDM. Desátý říjen 2013 se tak stal nejen oslavou mateřských center ale i Rumburským dnem draků!

 

Více fotografií ZDE

 

OSLAVA DNE OTCŮ

Jak s tatínky?  Přece vesele a bezpečně!

Čtvrtek 20. 06. 2013

 

 

MC Větrník v Rumburku úspěšně realizuje svůj letošní projekt s názvem Mateřské centrum nejen pro maminky podpořený MPSV. Ne náhodou proto v průběhu června zacílilo speciálně na tatínky. Skvělým způsobem tomu nahrálo zapojení do celostátní kampaně Sítě MC, která se tatínkům úspěšně věnuje již několik let. O tom, že Táta dneska frčí jsme se tak přesvědčili i u nás ve Větrníku. Účast tatínků v dopoledních programech centra a aktivita na odpoledních celorodinných akcích jsou toho jasným důkazem. S velkou odezvou se setkaly jak atletické závody ve víceboji pro děti a jejich rodiče, které proběhly v sobotu 15. 06. 2013 na stadionu v Rumburku, tak větrníková oslava Dne otců. Ta se odehrála i přes úmorné vedro ve čtvrtek 20. 06. 2013 v příjemných prostorách Větrníku a vydařila se nad naše očekávání. Tatínkové společně s dětmi a maminkami vyrobili a podle vlastní fantazie vyzdobili svého automobilového závoďáka ze starých krabic. Rodinky poté musely se svými modely projet speciální dráhu, na jejímž konci na všechny čekala sladká odměna za vynaložené úsilí.  V toto parné odpoledne jsme si tak ve Větrníku užili báječnou jízdu. Už nyní však víme, že nebyla poslední!

 

JARNÍ ATLETĚNÍ     

Jarní závod pro rumburské děti a rodiče v atletickém osmiboji

Sobota 15. 06. 2013

 

 

Do celorepublikové jarní kampaně Sítě MC s názvem Táta dneska frčí se mateřské centrum Větrník v Rumburku letos zapojilo poprvé. Proběhla od 3. do 13. 6. 2013 tak, že většina našich každodenních aktivit byla zaměřena právě na tatínky s dětmi. Vrcholem těchto dnů se však stala velká akce s názvem Jarní atletění. Atletické závody ve víceboji pro děti a jejich rodiče v Rumburku každoročně pořádá oddíl dětské atletiky TJ Rumburk - Sporťáčci. Tentokrát ovšem proběhl ve spolupráci s naším MC. Není to nečekané spojení, vždyť většina malých atletů prošla i dveřmi Větrníku. V sobotu 15. 6. 2013 dopoledne tedy vypukl na atletickém stadionu v Rumburku závod v osmiboji. Děti byly rozdělené do tří věkových kategoriích a tatínkové i maminky měli svou kategorii zvlášť. Všichni ze sebe i přes horké počasí vydali to nejlepší a také za to byli štědře odměněni. Spontánní poděkování organizátorům a vedení Sporťáčků z úst pana Krupy, který závěrem hovořil jménem rodičů, bylo krásnou tečkou celého dopoledne. Budeme na ně dlouho vzpomínat. Nechceme však zůstat jen u vzpomínek. Pevně věříme, že se tato akce stane  společnou tradicí.

MC Větrník tímto velice děkuje za přizvání a báječný zážitek oběma trenérkám Sporťáčků – TJ Rumburk, Mgr. Erice Drahotové a Mgr. Janě Pokorné.

 

DŘÍV NEŽ VYPUKNE POŽÁR

Vernisáž výstavy mateřských center s oslavou Mezinárodního dne dětí

Sobota 01. 06. 2013

 

 

V ambitu rumburské Lorety proběhlo v sobotu 1. 6. 2013 i přes značnou nepřízeň počasí velmi živé dopoledne. Mateřské centrum Větrník v Rumburku se totiž v rámci oslav Mezinárodního dne dětí a Světového dne rodičů rozhodlo ve spolupráci se Sítí MC uspořádat putovní výstavu o životě mateřských center v České republice pod názvem Dřív než vypukne požár. Aby byla pointa výstavy naplněna beze zbytku, přizval Větrník ke spolupráci i druhé rumburské centrum – MC Koťátko. Návštěvníci tak příležitost seznámit se činností obou mateřských center najednou. Výstava v Loretě potrvá do 23. 6. 2013. Fotoreportáž z vernisáže ZDE.

Kromě výstavy obě centra připravila na sobotní dopoledne pro rodiče s dětmi nabitý program – zábavné i poučné soutěže, výtvarné dílny, face painting - malování na obličej, dětský koutek pro nejmenší, ale i chutné – výhradně domácí občerstvení. Užilo si jej na 120 zúčastněných.

Všichni přítomní včetně hostů, mezi nimiž nechyběla zástupkyně Sítě MC – krajská koordinátorka pro liberecký a ústecký kraj Lenka Ackermannová nebo poslanec parlamentu ČR a velký zastánce mateřských center Jaroslav Foldyna, jako i zástupci vedení města – starosta Jaroslav Trégr, místostarostové Alena Winterová a Darek Šváb, se na vlastní oči mohli přesvědčit o tom, jak silnou základnu rumburská centra mají a jak jsou schopná se o své uživatele postarat a zaujmout je. Organizátorky center zase na druhou stranu chtějí věřit slovům o uznání a slibované podpoře, kterými se historická chodba ambitu nezřídka ozývala.

Mateřská centra Větrník i Koťátko by touto cestou ráda poděkovala všem, kdo k uspořádání této oslavy přispěli, ať už darem či osobní pomocí. Obrovské díky především Mgr. Kláře Mágrové, která zajistila jedinečné zázemí a propagaci akce. Největší dík ale patří všem dětem a rodičům, kteří mateřská centra vyhledávají a spoluvytvářejí tak jejich zajímavý příběh. Jaký je? Přijďte se s ním seznámit třeba do rumburské Lorety.

 

 

CESTA ZA POKLADEM

Oslava Mezinárodního dne rodiny s MC Větrník

Středa 15. 05. 2013

 

 

Cestou za pokladem - tradiční celorodinnou výpravou na rumburský kopec Dymník -  jsme si v mateřském centru Větrník připomněli Mezinárdoní den rodiny, který se slaví právě 15.5. Letošní akce se stala rovněž součástí celostátní jarní kampaně Sítě MC 2013, do které je zapojen i Větrník.

 

Rodinky s dětmi se sešly v 15:30 hodin u Koupaliště v Rumburku, odkud se společně vydaly směrem k Dymníku. Cestou děti postupně plnily nachystané úkoly, které byly uzpůsobené i pro ty nejmenší – hod na cíl, přeskoky v kruhu, slalom či malování sluníček křídami. Nedaleko od rozhledny Dymník pak děti s rodiči hledaly ukrytý poklad. Objevená krabice plná dobrot byla pro všechny tou nejsladší odměnou za jejich snahu a vytrvalost. Závěrečné chvíle pak patřily radostnému dovádění v přilehlém lanovém parku.

Více než dvaceti rodinkám se tak vydařilo další krásné, sluníčkem prozářené a vyhřáté odpoledne a dnešní den můžeme bez přetvářky nazvat opravdovou oslavou rodiny. Jistě to potvrdí i obrázky v naší fotogalerii.

 

SEBEOBRANA

nejen před fyzickým napadením

Pondělí 13. 05. 2013

 

                       
V pondělí 13. 05. 2013 jsme v rumburském mateřském centru Větrník zahájili další interaktivní program, jehož cílem je osvěta v neblaze rozšířené a přitom těžce řešitelné oblasti NÁSILÍ. Prostřednictvím besed ve spolupráci s Městskou policií v Rumburku a větrníkovou maminkou paní Šnekovou se společně seznámíme s typickými případy tohoto negativního jevu, jeho příznaky, příčinami i mýty. Pokusíme se objevit způsoby obrany a zjistit, kde v případě ohrožení hledat pomoc. Mimo jiné probereme i témata jako: chování v kritických situacích, ohrožení dětí či domácí násilí.
 

Součástí besed jsou praktické ukázky sebeobrany - FOTO zde
 

Hned první lekce pod vedením ředitele Městské policie pana Václava Němečka sklidila takový úspěch, že budeme muset besedy opakovat i v odpoledních hodinách, aby měly příležitost také zaměstnané maminky. Budou ji moci využít již v červnu.

 

STOPOVANÁ S VĚTRNÍKEM

Vítání jara v údolí rumburského Pstružného potoka

Pátek 26. 04. 2013

 

 

V pátek 26. 04. 2013 odpoledne si na 30 dětí a rodičů užilo senzační počasí i jarní dobrodružství v lese, kterým plynule vyvrcholil větrníkový EKO týden věnovaný Zemi. Děti na značené cestě údolím Pstružného potoka plnily řadu nachystaných úkolů souvisejících s poznáváním a ochranou přírody. Na všechny navíc čekalo překvapivé setkání s koněm Nikem, který se v rozkvetlém lese náhle zjevil jako v pohádce. Z nasbíraných přírodních materiálů pak rodiče s dětmi vyrobili Morenu, kterou v samotném závěru výpravy utopili, nadobro tak zahnali Zimu a konečně  přivítali dlouho očekávané Jaro. Ještě před tím si ale všichni stačili vychutnat první společný piknik, na který budou jistě dlouho a rádi vzpomínat.

 

HRAVĚ a ZDRAVĚ

Nový zábavně - vzdělávací program pro rodiče s dětmi v MC Větrník byl zahájen

v úterý 02.04.2013

 

 

V prvním dubnovém týdnu byl v MC Větrník zahájen nový, hravě-vzdělávací program s názvem Hravě a zdravě. Kurz inspirovaný známým projektem Zdravá 5 je zaměřený na zdravý životní styl, především v oblasti zdravého stravování dětí. Lektoři Zdravé Pětky seznamují rodiče a jejich děti v rámci kurzu zábavnou a interaktivní formou se zásadami správného stravování. Stejně tak i my ve Větrníku. Cílem každé lekce je motivovat děti k automatickému přijetí zásad zdravé výživy a jejich přirozené implementaci do životního stylu. Kurz probíhá formou interaktivního dvojbloku – dopolední teoretický a odpolední praktický. V dubnové lekci jsme se věnovali potravinové pyramidě, především pak jejímu nejdůležitějšímu stupni - celozrnnému pečivu,  zelenině a ovoci.

Praktický čtvrteční odpolední blok, který navázal na dopolední, celotýdenní teorii, byl tvořivým vyvrcholením 1. lekce tohoto vzdělávacího programu.  Nadšené děti si pod vedením lektorky Jitky a maminky Pavlínky nachystaly veselou ochutnávku ze zeleniny a celozrnného pečiva – kouzelné želvičky a roztomilé myšky. Na závěr pak děti čekala soutěž, během níž musely poslepu hádat ochutnávanou potravinu. Všechny dostaly od Větrníku obrovskou pochvalu za to, jak bezvadný mají přehled. Rodiče s dětmi se tedy nejen dozvěděli spoustu zajímavých věcí, ale užili si také báječně tvořivé, společné, dubnové odpoledne. A už nyní se těší na další. To proběhne zase v květnu.

 

PO STOPÁCH VELIKONOČNÍHO ZAJÍČKA

Tradiční Větrníková velikonoční oslava proběhla v MC Větrník

ve čtvrtek 28.03.2013 od 10:00 hodin.

 

 

Letošní Velikonoční stopování Zajíčka přilákalo rekordní počet natěšených dětí. Naší jarní akce se zúčastnilo  dohromady na 80 dětí a rodičů! I tentokrát si děti užily řadu oblíbených velikonočních radovánek - tvořivé malování perníčků, zdobení vajíček či vybarování velikonočních omalovánek. Živější děti si zase užily oblíbenou zaječí dráhu. K vidění i ochutnání byla slavnostní velikonoční tabule, kterou jsme si vystrojili z vlastnoručně vyrobených tradičních dobrot. Měla podobný ohlas jako helloweenská, což dokazuje i naše fotogalerie na webových stránkách MC. Nejočekávanějším momentem celého dopoledne však byl příchod velikonočního Zajíčka se sladkou nadílkou.

Kromě Zajíčka jsme však ve Větrníku přivítali ještě další vzácnou návštěvu. Naše pozvání přijal starosta Rumburku, pan Jaroslav Trégr, který dorazil společně s místostarostkou města, paní Alenou Winterovou. Oba představitelé vedení města tak měli možnost udělat si vlastní obrázek o tom, co MC Větrník je a není. Na vlastní kůži jsme totiž v poslední době pocítili, že představy zastupitelů města o činnosti našeho centra jsou mírně řečeno rozporuplné, a je proto nejvyšší čas k důležité sebereflexi. Pozvání pana starosty a oživení komunikace s vedením města je jejím prvním krokem. Rozhodně však ne posledním. Už nyní máme domluvený společný plán, skrze který chceme dosáhnout nejen zvýšení všeobecného povědomí o činnosti Větrníku, ale především rozšíření jeho společenského významu a potřeby. A to nejen pro rumburskou veřejnost.

aktualizováno: 21.09.2015 14:23:47